Тел: 0988 200 200

Цветница през 2021 година

12/04/2021

Цветница през 2021 година е на 25 април (неделя).

Лазаровден е на предишния ден – 24 април 2021 година, а Великден е седмица след това –  на 2 май 2021 година.

Двата празника Лазаровден и Цветница винаги вървят „ръка за ръка“ в съботата и неделята една седмица преди Великден. Цветница често се нарича и Връбница. Други наименования на празника са Вая, Цветна Неделя, Куклин ден. В западните християнски църкви е известна като Palm Sunday или Палмова Неделя.

 

Какво символизира празникът Цветница?

Цветница символизира влизането на Господ в Йерусалим. Според събитията, описани в Евангелието, на този ден Исус се появява с магаре в свещения град Йерусалим. Местните го поздравяват като спасител, държейки палмови клони. Празникът символизира признаването Исус като Месия, както и влизането на Човешкия Син в Рая.

Повечето от традициите на празника са свързани с върбата. Тъй като палмите не растат по нашите географски ширини, християните са заменили този символ с цъфтящи върбови клонки. Те се освещават по време на богослуженията в църквите на Цветница. Осветената върба се носи у дома и се държи близо до иконите през цялата година като талисман срещу болести, зли очи и други нещастия. Според вярванията върбата притежава чудодейни лечебни сили. Съществува дори обичай за ядене на върбови пъпки за здраве. В миналото децата са били къпани в отвара от върбови клонки за здраве. Те се използват и за пръскане на дома със светена вода. Основният ритуал, който все още се спазва на Цветница, е окичването с върба, за която се вярва, че има способността да избавя от всяка болест. На Цветница може да се яде риба и да се пие вино. На този ден се опитайте да избягате от суматохата, да се помолите, да помислите за живота и да се подготвите за Страстната седмица.

Кой има имен ден на Цветница?

На Цветница празнуват много български имена:
Здравко, Филип, Върбан, Дилян, Пламен, Росен, Цено, Явор, Ясен, Ива, Иглика, Калина Камелия, Лилия, Лиляна, Лили, Лора, Малина, Маргарита, Невена, Ралица, Ренета, Росица,  Теменужка, Аглика, Здравка, Ванеса, Вероника, Дафина, Виолета, Виола, Диляна, Детелина, Жасмина, Цветелина, Цветанка, Цветомира, Цветелина, Цветомила, Ясмина.