Тел: 0988 200 200

Как да подготвим саксийните растения за студените зимни дни

28/10/2022

Саксийните растения често се признават като една от най-проблемните категории градински растения. Отглеждането на исполини в големи контейнери е удоволствие, но не е за всеки, тъй като такива растения изискват грижи и време, а през лятото и ежедневни поливки. При отглеждането на всяко саксийно растение се явява необходимостта от подготовка за зимата.

Саксийните растения трябва да се превърнат в основна грижа след като сочат температури, близки до нулата. Независимо от издръжливостта на растенията, ще ви се наложи да се погрижите за тях, дори ако останат на чист въздух. А по-дългото им пребиваване в градината пък ще гарантира по-доброто им закаляване и по-малкия риск от поява на вредители.

В процеса на подготовка за зимата на всички многогодишни саксийни растения има два главни принципа – своевременност и да не се прекалява с бързането. Не е достатъчно само растенията да се внесат в помещенията навреме – важно е постепенно, плавно да ги подготвите за новото място.

Важни компоненти, на които трябва да обърнете внимание:

  • правилният избор на време за внасяне на саксийните растения;
  • изолиране за растенията, които ще зимуват навън;
  • резитба на саксийните и санитарна обработка;
  • просушаване на почвата и разполагане на растенията в буферна зона;
  • подбор на условията и мястото на зимуване за всяко растение;
  • преминаване на растенията в зимен режим на грижи.

Не може да се определи точен срок за внасяне на саксийните растения в дома. Всяка година особеностите на климата са много различни. При топла есен внасянето може да се отложи, но понякога първите растения трябва да се приберат още през септември. И за да не сгрешите, трябва да следите прогнозата за времето.

Ако имате много южни, топлолюбиви, екзотични култури, то ще ви е трудно да определите точното време за прибирането им. За всеки вид си има изисквания. Например, розмаринът, лавровишната, олеандърът, дафиновото дърво, маслината издържат до 0 градуса. Стайните растения с тропически произход, обратното, се прибират преди студовете. Фикусите, абутилонът, драцената трябва да са под покрив, когато първите нощни температури стигнат 5-7 градуса.Кактусите и цитрусовите, както и средиземноморските лиани, като бугенвилията, понасят дори периоди, когато температурата стигне 3-5 градуса, но все пак трябва да ги внесете преди студовете.

За студоустойчивите саксийни растения допълнителното изолиране играе ролята на компенсиращ фактор. Саксийните радтения се намират в съдове със закрита почва с ограничен обем, която замръзва много по-силно и студът за тях е много по-осезаем. Затова когато другите се подготвят за прибиране в дома, студоустойчивите се укриват и им се дава възможност да бъдат по-дълго време на чист въздух. Укриването се явява обвиване на саксиите с материали, способни да създадат топлоизолиращ слой около съда, който не дава възможност на мраза да достигне до почвата.

Почистване на саксийните растения преди да ги внесете в дома

За културите, които вече са в стадий на покой, резитбата се явява сериозен травмиращ фактор и повишава риска от заразяване с болести и вредители. Особено опасна в процеса на подготовка за зимуване е кардиналната резитба. За да не унищожите всичко с един замах на ножицата, спазвайте правилото: подрежете само това, което е крайно необходимо за премахнете.

Важно е и да огледате растенията за болести и вредители и при най-малко съмнение да проведете обработка. Почистете листата и повърхността на почвата от замърсявания, а сухите листа и филизи трябва да се отстранят от растението.

Не забравяйте да намалите поливането, а торенето трябва да се спре около месец преди това.

Подбор на място за зимуване

Помещението трябва да не замръзва. Най-надеждното правило за подбор на условията за презимуване гласи: студоустойчивите култури, които се внасят по-късно, се нуждаят от много по-прохладно място. Температурата от 3 до 5 градуса за тях е идеална. Съответно, южната екзотика, капризните красавици и тези култури, които се боят от сериозните застудявания, зимуват в съвсем други условия – при минимум 10-15 градуса. Те се прибират в зимната градина или в жилищно помещение. Към тези любители на прохладата се отнасят всички средиземноморски растения. Но има и култури, които зимуват при 18-24 градуса – абутилон, хибискус, банан.

Ако растението запазва листа, значи има нужда от слънце и колкото помещението е по-светло, толкова по-добре. Само листопадните храсти и дървесните зимуват при тъмнина. Колкото е по-висока температурата, толкова е по-висока и потребността от осветление.

Преди да приберете растенията, трябва да почистите мястото от прах, отпадъци, да го проветрите. Помислете и за мерки за защита от гризачи, особено ако растенията се държат там, където съхранявате и посадъчния материал.